flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики щодо розгляду цивільних справ окремого провадження за І півріччя 2017 року Олевським районним судом Житомирської області

07 листопада 2017, 10:38

Узагальнення судової практики

щодо розгляду  цивільних справ окремого провадження

за І півріччя 2017 року Олевським районним судом Житомирської області

       На виконання плану роботи Олевського районного суду Житомирської області на ІІ півріччя 2017 року проведено узагальнення практики розгляду  суддями Олевського районного суду цивільних справ окремого провадження за І півріччя 2017 року.

      Метою узагальнення є  аналіз даних судової статистики, вивчення особливостей  застосування цивільного процесуального законодавства задля вироблення єдиної практики під час розгляду справ окремого провадження, висвітлення основних проблемних питань та шляхів їх вирішення.

       Відповідно до ч. 1 ст. 234 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

       Частина  2  зазначеної статті ЦПК України  передбачає, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:

1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

2) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;

3) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

4) усиновлення;

5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;

6) відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі;

7) передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність;

8) визнання спадщини від умерлої;

9) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

10) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу;

11) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

У порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб, про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі, про встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя та інші справи у випадках, встановлених законом (ч. 3 ст. 234 ЦПК України).

У випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої ст.234 ЦПК України, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох народних засідателів.

 

Аналіз статистичних даних

 

За даними судової статистики за І-е півріччя 2017 року в провадженні суддів Олевського  районного суду Житомирської області перебувало 13 справ окремого провадження  (2 справи  залишок на початок звітного періоду та 11 справ надійшли за звітний період)із яких 9 справ розглянуто, з них з ухваленням рішення  - 8 справ (у тому числі про задоволення заяви – 7 справ),  передано до іншого суду - 0, залишено заяву без розгляду - 1, залишок справ на кінець звітного періоду 4 (із них провадження зупинено – 1).

Найбільш питому вагу (38,5%) справ окремого провадження становили справи, що виникають із сімейних правовідносин,  а саме надання права на шлюб , з них 5 надійшло, 5 розглянуто з ухваленням рішення, із задоволенням заяви 5, залишок справ на кінець звітного періоду відсутній.

Справи про встановлення фактів, що має юридичне значення становили 23,1 % від загальної кількості справ окремого провадження, з них перебувало в провадженні 3 справи,  залишок справ на кінець звітного періоду 3.

Справи про обмеження цивільної дієздатності становили 23,1 % від загальної кількості справ окремого провадження, що перебували в провадженні суду, а саме визнання фізичної особи недієздатною,   з яких 1 справа  було в залишку на початку звітного періоду, 2 справи надійшло, 2 розглянуто, з них 2 з ухваленням рішення, із задоволенням заяви 2, залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду 1, з них провадження зупинено у 1 справі.

Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою становили 15,4 % від загальної кількості справ окремого провадження, що перебували в суді, з яких 1 справа  було в залишку на початку звітного періоду,  надійшло за звітний період 1, розглянуто 2, з них 1 з ухваленням рішення, із залишенням заяви без розгляду 1, залишок на кінець звітного періоду відсутній.

 

 

       Процесуальний порядок розгляду справ окремого провадження

 

     Загальний процесуальний порядок розгляду справ окремого провадження , передбачений статтями 234, 235 ЦПК. Зокрема, ст. 235 ЦПК визначено, що суд під час розгляду справ окремого провадження повинен:

- роз'яснити особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки;

- сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб;

- вжити заходів щодо всебічного, повного і об'єктивного з'ясування обставин;

- з метою з'ясування обставин справи за власною ініціативою витребувати необхідні докази;

- розглянути справу з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду;

- розглянути справу за участю заявника і заінтересованих осіб або за участю представника заявника і заінтересованих осіб.

     Щодо розгляду цієї категорії справ є застереження, передбачені зазначеною статтею, а саме:

- справи окремого провадження не можуть бути передані на розгляд третейського суду;

- такі справи не можуть бути закриті у зв'язку з укладенням мирової угоди;

- при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

 

      Судовий розгляд кожної категорії справ окремого провадження має свої істотні особливості.

    За загальним правилом всі справи окремого провадження розглядаються суддею одноособово. Що стосується справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, усиновлення, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу, то вони розглядаються судом у складі одного судді і двох народних засідателів.

     Окреме провадження - це один з трьох видів проваджень у суді першої інстанції, де розглядається визначене судом коло справ, загальною рисою яких є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану.

     З метою з'ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази. Наприклад, відповідно до ч. 1 ст. 239 ЦПК суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров'я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Судово-психіатрична експертиза повинна бути призначена, коли в справі зібрані всі докази, необхідні для призначення цієї експертизи. У тому випадку, коли заявник припускає, що громадянин страждає на хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого не здатний усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними, але при поданні заяви в суд не представить офіційні документи про це з лікувальної установи, суд може за власною ініціативою витребувати їх.

      Заявник не зможе отримати певні дані, що стосуються лікарської таємниці від лікарського закладу і вони можуть бути надані лише на вимогу суду. 

      Справи окремого провадження розглядаються за загальним правилом у тому ж порядку, що і справи позовного провадження. Однак відсутність в них спору про право цивільне обумовлює встановлення для них деяких особливостей. Справи окремого провадження порушуються не інакше, як за заявою, яка містить вимогу до суду, а, отже, окреме провадження - непозовне і одностороннє, воно не містить ні матеріально-правових вимог, ні адресатів такої вимоги.

     Саме односторонність форми окремого провадження і визначає всі інші особливості. На відміну від позовного, окреме провадження не ґрунтується на принципі змагальності та відрізняється від позовного провадження межами судового розгляду. 

    Безспірне одностороннє окреме провадження характеризується і такою особливістю, як обов'язкова участь в ньому заявника та заінтересованих осіб. Рішення суду по справі не набуває ознак винятковості. Обставини, встановлені рішенням суду у справі, яка розглядалася в порядку окремого провадження, можуть бути оспорені шляхом пред'явлення позову в загальному порядку.

     Справи окремого провадження не можуть бути передані на розгляд третейського суду і закриття справи у зв'язку з укладенням мирової угоди.

     Ст. 175 ЦПК України дає визначення мирової угоди. Мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок і може стосуватися лише прав та обов'язків сторін та предмета позову. Оскільки дані інститути пов'язані зі спором про право цивільне, то відповідно, в окремому провадженні вони застосовуватися не можуть.

    Якщо під час розгляду справи в порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду й роз'яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах. 

    Відповідно до п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України N 5 від 31.03.95 р. "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

    Проте є і винятки з правила. Відповідно до п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України N 3 від 28.03.72 р. "Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним" одночасно з спором про право цивільне питання про недієздатність громадянина може вирішуватись судом лише в тому разі, коли спір виник після смерті цього громадянина. 

    Законом  встановлено загальне правило, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом. Відповідно до ч. 2 ст. 240 ЦПК України, судові витрати, пов'язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

    За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо суд встановить, що це відповідає її інтересам (ч. 2 ст. 23 СК України). За рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним (ч. 4 ст. 26 СК України).

    Найбільше Олевським районним судом розглядалось справ , що виникають із сімейних правовідносин,  а саме надання права на шлюб, що становить  38,5% від загальної кількості  справ окремого провадження.

     Не підлягають розгляду судами в порядку встановлення фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення фактів щодо яких передбачено спеціальний порядок.

   Так, згідно із Законом "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" факти  розкуркулювання, адміністративного виселення громадян встановлюються комісіями місцевих рад з питань поновлення прав реабілітованих. 

   Відповідно до ч. 4 ст. 277 ЦК якщо особа, яка поширила недостовірну інформацію, невідома, фізична особа, право якої порушено, може звернутися до суду із заявою про встановлення факту неправдивості цієї інформації та її спростування.

     Справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об'єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають. З цього приводу слід враховувати  позицію Верховного Суду, який зазначив, що ці питання вирішуються органом, який видав документ.

     Судові рішення у справах окремого провадження не підлягають примусовому виконанню. Вони є підставою для оформлення майнових або особистих немайнових прав громадян.

     Розмір судового збору у справах окремого провадження, встановлено відповідно до Закону України «Про судовий збір»  а саме:  за подання до суду заяви юридичною особою чи фізичною особою–підприємцем  - 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (800,00 грн. станом на 01.01.2017 року),  заяви поданої  фізичною особою – 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (320,00 грн. станом на 01.01.2017 року).

 

      Аналіз змін та скасування  судових рішень у справах окремого провадження за І півріччя 2017 року.

 

За наявними даними слідує, що за вказаний період в апеляційному порядку судові рішення по справам окремого провадження не оскаржувались.

     Проблемні питання та шляхи їх вирішення

 

     Проаналізувавши судову практику з розгляду справ окремого провадження, необхідно звернути увагу на таке:

      1) при вирішенні питання про юрисдикційність справи необхідно враховувати норми законодавчих актів, якими передбачено позасудовий порядок вирішення;

     2) вирішуючи питання щодо прийняття заяв у справах  окремого провадження, необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви. У випадку невідповідностей, суддя постановляє ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для усунення недоліків;

     3) для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ окремого провадження, у кожній справі після відкриття провадження суддя зобов'язаний провести підготовчі дії, зокрема з'ясувати, які фізичні особи й організації можуть бути заінтересовані у вирішенні цієї справи і підлягають виклику до судового засідання; у необхідних випадках запропонувати заявникові та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них;

       4) слід мати на увазі, що справи зазначеної категорії мають розглядатися у порядку, передбаченому окремими главами  розділу  IV ЦПК України, за участю заявників та заінтересованих осіб.

 

       Висновки.

      Враховуючи вищезазначене, можливо зробити висновок, що при розгляді справ окремого провадження суддями Олевського районного суду Житомирської області  дотримуються норми  матеріального та процесуального права, при вирішенні справ даної категорії застосовується практика Верховного Суду України та узагальнення вищих спеціалізованих судів, а також інші нормативно-правові акти, пов’язані з особливостями розгляду цієї категорії справ.

Суддя Олевського

районного суду

Житомирської області                                                    Л.В.Винар

 

Помічник судді

Олевського районного суду

Житомирської області                                                О.В.Дорошенко