flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГОЛОШЕНО ВИРОК ОБВИНУВАЧЕНІЙ У СМЕРТЕЛЬНОМУ ДТП

06 березня 2018, 16:51

  Суддею Олевського районного суду Житомирської області – Винаром Любомиром Вікторовичем,  закінчено розгляд кримінального провадження та ухвалено вирок стосовно  громадянки П.,  яка обвинувачена у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами), а саме: гр-ку П. визнано винною та призначено їй покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на строк два роки.

  Так, згідно з вироком суду, 09.05.2016 року близько 20 години 50 хвилин, громадянка П., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керуючи нерозмитненим автомобілем марки  «Мерседес С-180», рухалася по одній із вулиць м. Олевська Житомирської області.

  Не доїзджаючи до перехрестя дороги, що в м. Олевську Житомирської області громадянка П. в порушення вимог Правил дорожнього руху України, а саме:

  п.п. «б» п. 2.3 ПДР, який зобов’язує водія транспортного засобу «бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, стежити за правильністю розміщення і кріплення вантажу, технічним станом транспортного засобу і не відволікатися від керування цим транспортним засобом у дорозі»;

  п.п. «д» п. 2.3 ПДР, який зобов’язує водія «не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху»;

  п.10.1 ПДР, який зобов’язує водія «перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху переконатися, що це буде безпечно і не створить перешкод іншим учасникам руху»;

  п. 12.1 ПДР, який зобов’язує водія «під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху ураховувати дорожню обстановку, а також особливості вантажу, що перевозиться і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним», не вибрала безпечної швидкості руху, не врахувала дорожню обстановку, змінила напрямок свого руху, в результаті чого виїхала на праве узбіччя дороги, де вчинила наїзд на пішоходів В. та З. .

  В результаті даної дорожньо-транспортної пригоди пішохід В. отримав тяжкі тілесні ушкодження, від яких в ніч на 10.05.2016 року  в Олевській ЦРЛ помер. Смерть громадянина В. відповідно до висновку судово-медичної експертизи настала в результаті тупої поєднаної травми тіла, що супроводжувалася множинними переломами кісток кінцівок, синцями, саднами, забоями внутрішніх органів, крововиливами в речовину головного мозку та під м’яку мозкову оболонку, що ускладнилось розвитком набряку-набухання головного мозку. Пішохід З. отримав тілесні ушкодження у вигляді синця середньої третини правої гомілки, закритого уламкового перелому кістки правої гомілки в нижній третині зі зміщенням, закритого перелому медіальної кісточки лівої гомілки, які викликали довготривалий розлад здоров’я та відносяться відповідно до висновку експерта до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

  Обвинувачена  громадянка П. свою вину в інкримінованому їй злочині визнала повністю, суду показала, що в день скоєння ДТП вона вживала спиртні напої. Коли їхала додому на автомобілі, пам’ятає, що відчула удар, вона вийшла з автомобіля, підійшла до померлого В.,  потім приїхала поліція та її забрали до відділку, де вона провела цілий вечір.  Цивільні позови визнає частково. У вчиненому щиро розкаюється та просить суд суворо її   не карати та не позбавляти волі, врахувати що вона потребує лікування.

  На даний час вирок не набрав законної сили.

 

                                                                                                                                                                   Прес-секретар суду