flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олевським районним судом Житомирської області за тривалу несплату аліментів на утримання дитини чоловіку призначено покарання у виді 120 годин громадських робіт

26 квітня 2018, 15:33

У Олевському районному суді Житомирської області визнано винним в несплаті аліментів батька-боржника і  застосовано до нього покарання у виді 120 годин громадських робіт.

Суддею встановлено, що   громадянин Х., відповідно до рішення Олевського районного суду зобов’язаний  сплачувати аліменти на користь гр. М  на утримання неповнолітньої дитини в розмірі ¼ частки всіх видів заробітку (доходу) щомісячно починаючи з 03.11.2010 року і до досягнення дитиною повноліття. Однак, гр. Х. у порушення вимог:

- ст. 180 Сімейного кодексу України, (батьки зобов’язанні утримувати дитину до досягнення нею повноліття),

- ст.181 ч. 3 (за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частині від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі),

- ст. 191 ч. 1 (аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову),

-  ст. 199 (батьки зобов’язані утримувати повнолітніх дітей, які продовжують навчання до досягнення ними двадцяти трьох років),

ст. 195 ч. 4 (розмір заборгованості за аліменти обчислюється державним виконавцем, а у разі спору - судом),

у період з 01.01.2012 року по 31.12.2017 року злісно ухилявся від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання повнолітньої дитини, не виконуючи рішення суду про сплату аліментів.

Громадянин Х. маючи періодичні види доходів  від сезонних робіт, умисно, з метою ухилення від сплати аліментів, достовірно знаючи про відкрите відділом Державної виконавчої служби Олевського районного управління юстиції виконавче провадження, державного виконавця  про тимчасові заробітки та отримані при цьому доходи не повідомив, добровільно з отриманого доходу аліменти не сплачував, тим самим поставив  неповнолітню дитину у скрутне матеріальне становище.

Оцінюючі зібрані по справі докази в їх сукупності, суд вважає доведеним, що обвинувачений  Х., своїми умисними діями, які виразились в злісному ухиленні від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання неповнолітньої дитини (аліментів), вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 164 КК України.

 

НАГАДАЄМО, що відповідно до ст. 164 КК України встановлено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні. Санкція статті передбачає громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Відповідно до ст. 165 КК України, злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин, або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років.

При цьому під злісним ухиленням від сплати аліментів на дітей або непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

За повідомленням прес-служби суду