flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КОНТРОЛЬ ЗА ВИПЛАТОЮ ШТРАФІВ ПОКЛАДЕНО НА ОРГАНИ З ПИТАНЬ ПРОБАЦІЇ

01 червня 2018, 15:54

     25 травня 2018 року набув чинності Порядок виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу.

  

     Відтепер при виконанні судового рішення на орган пробації покладаються облік засуджених, контроль за строками сплати штрафу засудженими та внесення до суду подань стосовно засуджених, які порушують строки сплати штрафу або ухиляються від сплати штрафу.

 

     Виконання судових рішень здійснюється за місцем проживання засудженого.

 

     Підставою для виконання судового рішення є копія судового рішення, підписана відповідним працівником суду та суддею, а також скріплена відбитком гербової печатки суду, та розпорядження суду про його виконання.

 

     У день отримання судового рішення дані про засудженого заносяться до журналу обліку осіб, засуджених до покарання у виді штраф.

 

     У триденний строк орган пробації надсилає до суду, який виніс судове рішення, повідомлення про прийняття судового рішення до виконання, а до підрозділів інформаційної підтримки та координації поліції територіальних органів поліції - повідомлення про засуджену особу.

 

     У день отримання судового рішення засудженому за адресою, зазначеною у судовому рішенні, надсилається повідомлення.

 

Засуджений зобов’язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання судовим рішенням законної сили і повідомити про це орган пробації шляхом пред’явлення документа про сплату штрафу.

 

     Якщо засуджений не з’явився до органу пробації та не підтвердив сплату штрафу шляхом пред’явлення документа після закінчення місячного строку від набрання судовим рішенням законної сили, орган пробації надсилає подання до суду, який виніс судове рішення, для вирішення питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

 

    У разі якщо штраф призначено як додаткове покарання до позбавлення або обмеження волі, відповідно до пункту 1 частини першої статті 537 Кримінального процесуального кодексу України орган пробації направляє до суду подання про відстрочку виконання судового рішення до відбуття засудженим покарання у виді позбавлення або обмеження волі.

 

Виконання покарання у виді штрафу припиняється, а засуджений знімається з обліку у зв’язку із:

  • сплатою штрафу;
  • заміною несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі - за наявності копії відповідного судового рішення, підписаного відповідальним(ою) працівником (особою) суду та суддею, а також скріпленого відбитком гербової печатки суду;
  • скасуванням вироку - за наявності копії відповідного судового рішення, підписаного відповідальним(ою) працівником (особою) суду та суддею, а також скріпленого відбитком гербової печатки суду;
  • застосуванням амністії - за наявності копії відповідного судового рішення, підписаного відповідальним(ою) працівником (особою) суду та суддею, скріпленої відбитком гербової печатки суду;
  • виданням Указу Президента України про помилування засудженого - за наявності копії Указу про помилування;
  • смертю - за наявності рішення суду про оголошення засудженого померлим або за наявності повідомлення органу державної реєстрації актів цивільного стану чи копії свідоцтва про смерть;
  • зміною засудженою особою постійного місця проживання - за наявності підтвердження про отримання особової справи й постановку засудженого на облік в уповноваженому органі з питань пробації за новим місцем проживання.