flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Цивільному кодексі з’явиться поняття цифрової речі.

17 листопада 2022, 12:24

Комітет Верховної Ради з питань правової політики на своєму засіданні 11 листопада рекомендував ухвалити за основу проект Закону про внесення змін та доповнень до Цивільного кодексу України, спрямованих на розширення кола об’єктів цивільних прав №6447, поданий 17 грудня 2021 року та нещодавно доопрацьований авторами.

Так, у статті 177 ЦК «Види об'єктів цивільних прав» передбачено визначити:

Об'єктами цивільних прав є речі, гроші, цінні папери, цифрові речі, майнові права, роботи та послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні та нематеріальні блага.

Об’єкти цивільних прав можуть існувати у матеріальному світі та/або цифровому середовищі, що обумовлює форму об’єктів, особливості набуття, здійснення та припинення цивільних прав і обов’язків щодо них.

Також частину 2 статті 178 ЦК пропонується викласти в такій редакції:

«Види об’єктів цивільних прав, перебування яких у цивільному обороті не допускається (об’єкти, вилучені з цивільного обороту) або перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (об’єкти, обмежено оборотоздатні), а також ті, які можуть належати лише певним учасникам обороту, встановлюються законом».

До ЦК вводиться нова стаття 179-1 «Поняття цифрової речі»:

Цифровою річчю є благо, яке створюється та існує виключно у цифровому середовищі та має майнову цінність.

Цифровою річчю є віртуальні активи, цифровий контент та інші блага, щодо яких застосовуються положення частини першої цієї статті.

Особливості правового режиму цифрових речей визначаються законом. До цифрових речей застосовуються положення цього Кодексу про речі, якщо інше не встановлено цим Кодексом, законом або не випливає із сутності цифрової речі.

Зауважимо, що у першій редакції законопроекту пропонувалося також змінити статтю 115 ЦК «Майно господарського товариства», зокрема передбачити, що не можуть бути вкладом до статутного (складеного) капіталу віртуальні активи, а стаття 178 не змінювалася.

Як зазначають автори проекту, його метою є розширення на рівні кодифікованого акта переліку об’єктів цивільних прав благами, які створюються та існують лише у цифровому середовищі, та щодо яких можуть виникати цивільні права і обов’язки, задля законодавчого визначення базових нормативних положень у формуванні правового регулювання їх цивільного обороту.

Законопроектом передбачається внести зміни та доповнення до Цивільного кодексу України, зокрема зміни вносяться до статті 177, де з-поміж інших об’єктів цивільних прав такими визначено цифрові речі та на законодавчому рівні визначено сферу їх існування – цифрове середовище, що обумовлює форму таких об’єктів, особливості набуття, здійснення та припинення цивільних прав і обов’язків щодо них.

Водночас законопроектом запропоновано доповнити Цивільний кодекс України статтею 179-1, у якій визначено ключові критерії благ, які необхідні і достатні для їх виокремлення в окрему правову категорію «цифрова річ».

Зокрема, такими критеріями визначено: по-перше, створення та існування блага виключно у цифровому середовищі, по-друге, їхня майнова цінність.

З огляду на затребувану вимогами сьогодення цифрову трансформацію майнового обороту у законопроекті запропоновано відкритий перелік цифрових речей, до яких законодавець відносить віртуальні активи та цифрові контенти.

Окрім окреслення кола цифрових речей, у законопроекті визначено основні постулати правового регулювання майнового обороту цифрових речей шляхом законодавчого закріплення можливості поширення цивільно-правових положень про речі матеріального світу до цифрових речей, якщо інше не встановлено Цивільним кодексом України, законом або не випливає із сутності цифрової речі.